You are currently viewing Европейският рали трофей на FIA (ERT) беше преструктуриран за 2023 г. 

Европейският рали трофей на FIA (ERT) беше преструктуриран за 2023 г. 

Европейският рали трофей на FIA (ERT) беше преструктуриран за 2023 г. с преминаване от предишния формат на шест регионални състезания и финал в края на годината към комбиниран календар, предназначен да се хареса както на организаторите, така и на състезателите.

Преди всеки нов сезон, Националните Спортни Власти (НСВ) са поканени да номинират максимум две състезания, които да се появят в опростения календар на ERT, състезателите могат да се борят за титла с най-добрите си шест резултата и няма да бъдат ограничени до броя събития, в които участват.

За 2023 г. календарът на ERT включва 20 състезания, но броят им може да се увеличи или намали през следващите сезони в зависимост от интереса на НСВ към ERT. Финалът на ERT е премахнат.

НСВ могат да номинират състезания по техен избор и е предвидено те да имат потенциала да бъдат разглеждани за Европейския рали шампионат на FIA или Световния рали шампионат на FIA в бъдеще.

Обща титла и награда за пилоти под 27 години (на 1. Януари 2023г.) могат да бъда спечелени без ограничение за класа на използваният автомобил, който отговаря на правилата.

Ще бъде приложен коефициент според броя на стартиралите в колите Rally2, Rally3, Rally4, Rally5 и RGT.

Това ще даде възможност на всеки пилот да спечели титлата, независимо каква категория автомобил кара.

Титли:

*FIA Европейски рали трофей за пилоти

*Европейски рали трофей на FIA за навигатори

*FIA Junior ERT Trophy за пилоти

Какво е новото за 2023 г.?

* Преработката на формата води до комбиниран календар с 20 събития, вместо шест регионални състезания и голям финал

*Общи титли за водачи и навигатори и награда за шофьори под 27 години на 1 януари 2023 г.

*Коефициентът за отбелязване на точки дава възможност на всеки пилот да спечели титлата ERT Trophy, независимо от типа кола, която кара