You are currently viewing Измина една година без великия Илия Чубриков

Измина една година без великия Илия Чубриков

12 месеца без любимецът на българските фенове Илия Чубриков, най-популярният ни пилот в чужбина, шампион на две и четири колела. Панихидата ще се отслужи в 11 часа на 5 декември (неделя) 2021 г. в църквата „Света София“.
Чубриков е активен състезател от 1956 до 1990 г., един от едва трима в историята шампиони с мотоциклет и автомобил. Той е пилотът с най-много победи извън България. Има участия в над 160 автомобилни и над 50 мотоциклетни състезания. Печели 19 международни генерални победи и над 30 подиума – на четири колела в различните дисциплини – рали, писта и планинско. 6 пъти е балкански шампион по мотоциклетизъм.
Той е първият българин с победа и златен медал в кръг от световен шампионат по мотокрос – през 1956 г. в Германия, след което отново записва победа и златен медал в Рига, Латвия, през 1957 г. Илия Чубриков е треньор на националния отбор по мотоциклетизъм в продължение на десет години – от 1957 до 1967 г.
Участва в създаването на българския мотоциклет „Балкан“ и отговаря за произвеждането на състезателните мотоциклети „Балкан“, които се продават у нас и в чужбина, включително Мароко. Лидер е на заводския отбор „Балкан“ в международните състезания. Под неговото ръководство на отбора като треньор и пилот „Балкан“ побеждава чуждите екипажи като YAWA, където участват националите на Чехословакия.
Печели 6 пъти най-голямото състезание по мотокрос в историята на България – на връх Столетов (Шипка), състезание, което се провежда по негова инициатива до родното му Габрово. Международното състезание събира над 100 000 души всяка една година.
От 1988 до 1990 г. участва в 19 кръга от европейския шампионат по планинско в група В, става европейски шампион в група В през 1990 г.
Носител е на два призови плакета от FIA за Топ 3 за 1989 и 1990. Първият българин с приоритет А (20-те най-добри в света) в световния рали шампионат на FIA.
Победител е в рали „Трансбалкания“ 1967 г., първа победа за автомобил българско производство в генерално класиране на международно състезание – „Булгаррено 8“.
Печели първото рали „Златни пясъци“ през 1971 г. – сега рали „България“ с „Булгаралпин“ и 36 г. е единственият българин с подобно постижение.
Победител е в тежкото рали „Руска зима“ и първи чужденец с победа в състезанието. Става шампион на рали на Източния блок през 1976 г.
Печели рали „Средиземно море“ през 1978 г. дълго над 13 000 км с Lada и пред заводския отбор на Simca.
Взима 400 купи, почетен гражданин е на Габрово, заслужил майстор на спорта и почетен член на СБА. Заводски пилот на Renault и лидер на състезателния отбор на „Булет“ – производител на „Булгаралпин“ и „Булгаррено“ в Пловдив. Единствен чужденец поканен официално сред френските заводски пилоти на Renault по време на честването на 60-годишнината на Alpine в Диеп.
Поклон пред светлата му памет.