You are currently viewing „ПИСТА СОФИЯ 2023“ за първи път с международно участие

„ПИСТА СОФИЯ 2023“ за първи път с международно участие

16 септември 2023 г. – ден, който ще остане в историята на автомобилния спорт в България. В навечерието на празника на София, столичните фенове на автомобилния спорт ще бъдат свидетели на едно от най-грандиозните събития – „Писта София“. Но тази година има една особеност – за първи път в историята на състезанието, то ще привлече и международно участие!

Два унгарски екипажа ще измерят силите си с българските пилоти, добавяйки допълнителен интерес към надпреварата.

Партньорства и инициативи

Организаторите на „Писта София“ са обединили усилия със Столична община, за да направят състезанието още по-емоционално и значимо. Надпреварата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а инициативата е в партньорство с Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Състезанието подкрепя кампанията им „Ден без загинали на пътя“ и популяризира мотото „Остани жив!“, „Пази живота!“ по време на Дните на безопасността на пътя.27-то издание на най-голямото автомобилно пистово  състезание в България


Класове автомобили

Състезанието ще предложи четири различни класа автомобили, които ще предложат разнообразие и вълнение:

 1. „Лада“ – Иконичният автомобил, познат на много български шофьори, ще предложи комбинация от ретро чар и спортни характеристики.
 2. „Спорт“ – Този клас автомобили ще включва бързи и мощни спортни модели, които ще предложат адреналинови преживявания.
 3. „Туринг“ – Автомобили, които са перфектни за дълги разстояния, но също така имат отлични спортни характеристики.
 4. „Макси“ – Големите и мощни автомобили в тази категория ще демонстрират сила и стабилност на пистата.

Маршрутът

Състезателният маршрут има обща дължина от 2,4 км и е избран така, че да предложи както технически предизвикателства, така и възможност за участниците да покажат максималните характеристики на своите автомобили.

 • Старт: Всичко започва от „Бизнес парк София“, където участниците ще тръгнат с пълна мощ.
 • Проход през ключови места: Маршрутът включва преминаване през тунела на бул. „Александър Малинов“, моста над Околовръстното шосе и „Геридидж Парк“, където шофьорите ще трябва да покажат своите умения в завоите и техническите участъци.
 • Финал: След изпитателния маршрут, участниците завършват отново пред „Бизнес парк София“, където ще бъдат посрещнати от аплодисментите на зрителите.

.

Програма

 • 8:00-12:30ч. – Тренировъчни обиколки
 • 13:00ч. – Официално откриване на състезанието
 • 13:30ч. – Официален старт
 • 17:00ч. – Награждаване

Броят на трофеите? Общо 27 купи ще бъдат връчени на най-добрите!

За зрителите

В рамките на „Писта София 2023г.“ зрителите ще могат да се възползват от уникалната услуга „Дрифт Такси“, която ще им предостави вълнуващо преживяване.

Семейно състезание

Заедно със Съюза на българските автомобилисти ще се проведе и семейното състезание „Аз и моето семейство за безопасно движение“. Семейни екипи ще демонстрират умения в различни дисциплини, свързани с безопасността на пътя.


„Писта София 2023“ обещава да бъде незабравимо събитие за всички почитатели на автомобилния спорт.

Не го изпускайте!